ENFSI APST konferencia

2017.04.07.
ENFSI APST konferencia

Az ENFSI Állat-, Növény- és Talajmaradványok (APST) munkacsoportjának 6. nemzetközi konferenciája az NSZKK Fizikai és Kémiai Szakértői Intézet Ásvány-Kőzettani és Botanikai Laboratóriumának szervezésében 2017. április 5-7-én, Budapesten került megrendezésre.

Az ENFSI APST munkacsoport nemzetközi konferenciáján összesen 39 forenzikus biológus és geológus szakértő vett részt, akik különböző európai országok kriminalisztikai szakértői intézeteiből, valamint a FBI-tól érkeztek.

A munkacsoport a  nem emberi eredetű biológiai anyagok illetve anyagmaradványok , valamint a talajok, mint a bűncselekmények lehetséges tárgyi bizonyítékainak a vizsgálatával foglalkozó szakértők szakmai közössége.
Az említett szakterületeken vizsgálatra kerülő objektumok sokfélék: növények és növényi töredékek (beleértve a kábítószernek minősülő növények illetve gombák botanikai vizsgálatát), rovarok illetve rovartöredékek, állati szőr, toll, diatóma, talajlakó mikroorganizmusok, talajok ásványos és biológiai eredetű összetevői stb.

Az ENFSI célkitűzése, hogy az egyes európai tagországokban lehetőleg egységes elvek alapján és egységes, magas színvonalú, megbízható  eredményt szolgáltató eljárásokkal történjenek a vizsgálatok. Ehhez az egyes országokban dolgozó szakértők rendszeres szakmai együttműködésére van szükség, amelynek kiemelt jelentőségű állomása az évenkénti rendszerességgel megrendezésre kerülő konferencia.