KEHOP PROJEKTEK, PÁLYÁZATOK

AZ NSZKK SZÉKHELYÉN TALÁLHATÓ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI FEJLESZTÉSÉNEK MEGTERVEZÉSE

 

 
A projekt azonosító száma: 
KEHOP-5.2.15-21-2023-00091
A kedvezményezett neve: Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK)
A szerződött támogatás összege: 17 827 879 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tervezett – fizikai – befejezésének dátuma:
2023. december 15.

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA
A projekt célja a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) mint támogatást igénylő székhelyén (1087 Budapest Mosonyi utca 9.) található, összesen 9 épület vonatkozásában megvalósítani kívánt energetikai fejlesztés előkészítése, megterveztetése (kiviteli tervek elkészítése) annak érdekében, hogy teljeskörűen kidolgozásra, előkészítésre kerüljön a majdani kivitelezés.
Az NSZKK székhelyén található épületek felújítását az épületek kora és műszaki állapota (a hatályos energetikai elvárásoknak nem megfelelő, pazarló, gazdaságtalan működtetés, ebből következően jelentős környezeti terhelés) egyaránt vitathatatlanul indokolja.
Az energetikai korszerűsítési javaslatok megvalósításával elérhető lesz az energiafelhasználás jelentős csökkentése, biztosíthatóvá válik a fenntarthatóság (megújuló energiaforrásokon keresztül) és fokozódik az energetikai hatékonyság, csökken a környezeti terhelés. A majdani rekonstrukció kiterjed a külső határoló szerkezetek utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók megfelelő hőátbocsátási tényezővel rendelkező kivitelűre cserélésére, a hőtermelő berendezés ma elérhető legtakarékosabb gázüzemű – kondenzációs – kivitelűre történő cseréjére és a melegvíz termelés átalakítására. A tervezett átalakítások az épületek energiahatékonyságát jelentős mértékben növelni fogják. A jelenleg semmilyen szempontból meg nem felelő épületek többsége megújuló energiák felhasználása nélkül is energiatakarékos épületté válik, a projektet kiegészítő napelemes bővítés pedig tovább javítja az épületek energiamérlegét. Az épületek működtetésének költségei a jelentősen csökkenő gázfogyasztás okán drasztikusan csökkenni fognak, miközben a belső hőkomfort javul.
A kialakított parkolók számát figyelembe véve 2 db elektromos töltőpont kialakítása is tervezett.